EL PROJECTE ÁMBITS QUÈ ESTEM FENT JORNADES

Àmbit - Salut

Tertúlia literària dialògica al Centre d’ Atenció Primària de la Pau

Actualment estem fem la tertúlia online, cada dimarts de 10 a 11h per la plataforma Zoom.
Si vols participar escriu a info@vernedalapau.org

La tertúlia literària dialògica és una actuació educativa d’èxit, que contribueix a la millora de l’aprenentatge, la convivència i el benestar emocional de les persones que hi participen. És una activitat basada en l’aprenentatge dialògic, on totes les persones aporten els seus arguments en igualtat i en base a l’aprenentatge dialògic, a partir de la lectura de les obres clàssiques de la literatura universal.

La tertúlia s’està desenvolupant al Centre d’Atenció Primària de la Pau, des de maig de 2019, amb l’objectiu de millorar les habilitats emocionals, cognitives i socials dels participants, fent xarxa i creant vincles amb la Comunitat.

Des de l’Institut Català de la Salut s’afirma que “en la salut, no només hi intervenen la biologia i el comportament, sinó també els determinants socials, que són els que expliquen la major part dels problemes de salut d’una comunitat. Els serveis sanitaris individuals i centrats en la malaltia no modifiquen l’estat de salut de la població de manera significativa, és necessari treballar per la salut col·lectiva. Per això, una part important de l’atenció assistencial està orientada a la família i a la comunitat”.

La tertúlia s’ha materialitzat per impulsar aquesta Salut Comunitària, conjuntament entre el CAP La Pau i Pla d’Acció Comunitària de La Verneda i La Pau.

A través de les tertúlies dialògiques es potencia l’apropament directe dels participants sense distinció d’edat, gènere, o capacitat als clàssics universals.

La Metamorfosi, de Kafka, Casa de nines, d’Ibsen, El viejo y el mar, de Hemingway o La casa de Bernarda Alba, de Lorca, La Senyora Dalloway, de Virginia Woolf, El Amor en tiempos del cólera de Gabriel Garcia Marquez, Historia de una escalera, de Antonio Buero Vallejo, són els llibres que s’han llegit i compartit fins ara.

Com s’organitzen?

A cada sessió totes les persones participants exposen la seva interpretació sobre el text. Així, expressa a la resta allò que li ha suscitat, explicant per què li ha cridat l’atenció, relacionant-lo amb diàlegs previs en tertúlies anteriors, exposant la seva reflexió. Mitjançant el diàleg i les aportacions de totes les persones es genera un intercanvi enriquidor que permet aprofundir en allò sobre el que versa la tertúlia, promovent al seu torn la construcció de coneixement.

En cada sessió una de les persones participants assumeix el paper de moderadora amb la idea d’afavorir una participació igualitària entre totes. Per cada sessió de la tertúlia literària totes les persones participants es comprometen a llegir un nombre de pàgines o capítols i a triar paràgrafs que després en la tertúlia llegeixen en veu alta i expliquen el perquè de la seva elecció, i es debat al voltant d’ells.

La tertúlia literària dialògica es realitza al Centre d’Atenció Primària de la Pau, (Carrer de Pere Vergés, 3, 08020 Barcelona) els dimarts de 9,30h a 10,30h.